piątek, 15 lutego 2013

Styl angielski- co to jest?

"Tort w stylu angielskim" i "Lukier" są to nieodłączne pojęcia charakteryzujące, tą jeszcze cały czas odkrywaną w Polsce, metodę dekorowania tortów.
Anglicy, którzy od wieków zajmują się tego typu ozdobami są na pewno niekwestionowanymi mistrzami w tej dziedzinie, dlatego u nas styl ten nazywa się angielskim.
Dekorowanie w tym stylu polega na użyciu odpowiedniego plastycznego lukru  w celu "ubrania" tortu.
Swoim wyglądem przypomina modelinę z tą jednak różnicą, że jest do zjedzenia :o)
Jeżeli chodzi o to, co można z niego zrobić widać na moich tortach ;o)

Tu może kogoś zaskoczę, ale tortem w stylu angielskim nie musi być tort w dosłownym znaczeniu.
W Polsce ogólnie pojmowanym tortem jest nasączony ponczem biszkopt, przełożony bitą śmietaną lub innymi kremami, czasami z owocami lub innymi dodatkami.
Anglicy robią często fruit cake, czyli ciasto z dużą ilością owoców, często kandyzowanych, coś w rodzaju naszego keksu. A torty są z suchych biszkoptów (bez nasączenia) przełożonych cienką warstwą kremu.
Przygotowując tort w stylu angielskim nie trzeba koniecznie robić tortu, jeżeli ktoś takiego nie lubi.
Można przygotować każde ulubione ciasto. Pyszny murzynek lub piaskowa babka za sprawą lukru może zmienić swoje oblicze w coś nietuzinkowego i zaskakującego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz